به تدریج کاهش می­یابند و اگر مواد معدنی استخوان کافی نباشند، بعدها فرد در زندگی تا حد زیادی در معرض خطر شکستگی استخوان قرار می­گیرد. استخوان­ها با افزایش سن، شکننده­تر می­شوند، بیشتر از ۳۲ درصد زنان و ۱۷ درصد مردان تا رسیدن به ۹۰ سالگی، شکستگی لگن را تجربه می­ کنند، ۱۲ تا ۲۰ درصد آنها بر اثر عوارض ناشی از این شکستگی­ها جان خود را از دست می­ دهند. تقریباً ۱۰ درصد از حداکثر توده استخوانی تا ۶۵ سالگی و ۲۰ درصد تا ۸۰ سالگی کاهش می­یابد. میزان کاهش توده استخوانی در زنان بیشتر است، تقریباً ۲۰ درصد توده استخوان تا ۶۵ سالگی و ۳۰ درصد آن تا ۸۰ سالگی کاهش می­یابد. پس از ۵۰ سالگی، توده استخوانی مردان تا حدود ۱ درصد در سال کاهش می­یابد. در صورتی که در زنان از اوایل دهه سوم زندگی آن­ها آغاز می­شود (پس از یائسگی)، به طوری که میزان کاهش توده استخوانی بین ۲ تا ۳ درصد در سال است (۱۱). ورزش برای رشد مناسب استخوان ضروری است. اگرچه ورزش هیچ اثری بر طول استخوان ندارد و یا تأثیر آن جزئی است، اما باعث افزایش عرض استخوان و افزایش چگالی آن از طریق رسوب مواد معدنی بیشتر در ماده زمینه­ استخوان می­شود، که استحکام استخوان را افزایش می­دهد (۲۳).
همانگونه که اشاره شد، تغذیه نادرست و نداشتن فعالیت بدنی از جمله عوامل مهم تاثیرگذار بر وضعیت تراکم مواد معدنی استخوانی هستند. که با توجه به این موضوع، در تحقیق حاضر به نقش فعالیت بدنی در وضعیت تراکم مواد معدنی استخوان در سالمندان شهر امیرکلا پرداخته شد.
 

۱-۳. اهمیت و ضرورت پژوهش
توجه به این موضوع حائز اهمیت است که ورزش منظم به کاهش سرعت پیری استخوان بندی بدن کمک می­ کند. صرف نظر از سن، افرادی که زندگی فعالی را دنبال می­ کنند، نسبت به افراد غیرفعال هم سن و سال خود، به نحو چشم­گیری جرم استخوانی بیشتری دارند. ورزش می ­تواند محرک­های سالم و مستعدی را برای حفظ و حتی افزایش جرم استخوانی بزرگسالان فراهم کند (۲۱).
با توجه به اینکه پژوهش­های اندکی در زمینه سطح فعالیت بدنی و تراکم مواد معدنی استخوان در سالمندان  کشور صورت گرفته و در جهت کاهش چشمگیر هزینه­ های گزاف پوکی استخوان و بیماری­های وابسته به آن بر شخص و جامعه که احتمالا از طریق انجام فعالیت­های بدنی مناسب می­توان، بسیاری از اثرات کهولت سن بر بافت استخوانی را کاهش داد و به عنوان یک راهبرد غیر دارویی از آن استفاده کرد، این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین سطح فعالیت بدنی و تراکم مواد معدنی استخوان در افراد ۶۰ سال و بالاتر شهرامیرکلا انجام شد.

۱-۴. اهداف پژوهش
 

۱-۴-۱. هدف کلی
تعیین رابطه بین سطح فعالیت بدنی و تراکم مواد معدنی استخوان در افراد ۶۰ سال و بالاتر شهر امیرکلا

۱-۴-۲. اهداف ویژه
۱- تعیین رابطه بین سطح فعالیت بدنی و تراکم مواد معدنی استخوان بر حسب سن
۲- تعیین رابطه بین سطح فعالیت بدنی و تراکم مواد معدنی استخوان بر حسب جنس
۳-تعیین رابطه بین سطح فعالیت بدنی و تراکم مواد معدنی استخوان بر حسب شاخص توده بدنی[۵] (BMI)

۱-۵. سوالات پژوهش
۱- رابطه بین سطح فعالیت بدنی و تراکم مواد معدنی استخوان بر حسب سن چگونه است؟
۲- رابطه بین سطح فعالیت بدنی و تراکم مواد معدنی استخوان بر حسب جنس چگونه است؟
۳- رابطه بین سطح فعالیت بدنی و تراکم مواد معدنی استخوان بر حسب شاخص توده بدنی چگونه است؟

ادامه مطلب

دیگر سایت ها :

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت