پایان نامه مجازات پدر و مادر در جرم کشتن فرزند از منظر فقه امامیه و اهل سنت و قانون مجازات |
![]() |
۲- تبیین جرم قتل فرزند از منظر فقهای امامیه و اهل سنت و حقوق ایران.
۳-تبیین ادلهی معافیت پدر از قصاص در قتل فرزند خویش.
ب) اهداف کاربردی:
۴-استفادهی دانشجویان و دانشپژوهان دانشکدههای فقه و حقوق.
۵-استفاده از آن در حوزههای علمیه، مجلس شورای اسلامی و مراکز قضایی کشور.
۶-ارائهی راهکارهایی برای مسؤولین جهت استفاده در برنامهریزیهای اصلاحی متخلفین از قتل عمد.
۷-بررسی تطبیقی مادهی ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی.
۱-۶-پیشینهی پژوهش
در حقوق موضوعهی ایران در مورد بررسی مجازات پدر و مادر در جرم کشتن فرزند (ماده ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی) گرچه هنوز جای چالشهای زیادی وجود دارد لکن بررسی این تحقیق دارای روشی است که نسبت به انواع روشهای بررسی تحقیق جدیدتر است و علیرغم این که از آن استفاده میشود تحقیق مستقلی صورت نگرفته است ولی گروهی از حقوقدانان و فقهای اسلامی در آثار خود به این موضوع به شکل کلی نگاهی گذرا داشتهاند اما تحقیق انجام شده از نظر فقهی و حقوقی بیش تر دربارهی مسایل مربوط به روشهای بررسی قتل عمد فرزند توسط والدین است. و تحقیقاتی که در ضمن بحث اصلی به موضوع پرداختهاند عبارتاند از:
۱-دعوی قتل فرزند توسط پدر در سیاست جنایی مشارکتی تألیف طوبی شاکری گلپایگانی(۱۳۸۲).
پدرانی که با آزار و اذیت فرزند خود، قتل وی را رقم میزنند؛ طبق قانون، والدین میتوانند کودک خود را از باب تأدیب و تربیت در حدی که به آن دیه تعلق نگیرد، تنبیه کنند، بر این اساس اگر پدری مرتکب قتل فرزند خود شود، قصاص نخواهد شد اما دیه و زندان به او تعلق میگیرد.
۲-جامع المدارک فی شرح المختصر المنافع تألیف سید احمد خوانساری(۱۴۰۵ه.ق.).
مرحوم حاج سید احمد خوانساری پیرامون هر یک از احکام چهارگانه ( قصاص، دیه، تعزیر و کفاره) در مورد پدر به ذکر استدلال میپردازد:
در مورد «عدم قصاص پدر» به خاطر کشتن فرزندش علاوه بر ادعای عدم خلاف به عبارتی اجماع، به گروهی از روایات به شرح زیر استفاده میکند:
الف) صحیحه ی حمران ب) صحیحه ی حلبی ج)معتبره ی اسحاق بن عمار د) صحیحه ی ظریف
۳-مجازات پدر و مادر در جرم کشتن فرزند تألیف محمد اسحاقی(۱۳۸۰).
مراد از «فرزند» اعم از «کودک» و «بزرگ سال» است. بنابراین علاوه بر فرزندانی که در دوران کودکی و به دست پدرشان به قتل میرسند و به آن جرم «بچه کشی» گفته میشود، در مواردی که پدر فرزند بزرگسالش را نیز به قتل برساند، رابطهی «ابوت» مانع از اجرای قصاص است.
۴- قواعدالکلام فی مسایل حلال والحرام تألیف علامه حلی(۱۴۱۰ه.ق.).
در کتاب قواعد خود انتفاء ابوت را در قصاص شرط دانسته و میفرماید: « پدر – هر چه بالا رود- به فرزند- هر چه پایین رود- کشته نمیشود». مرحوم علامه در این عبارت کوتاه به حکم جد پدری نیز اشارهکرده و جد را به پدر ملحق میکند و هم چنین مقسوم ولد را توسعه داده و فرزند فرزند را نیز بلافصل ملحق میکند.
۵-قتل فرزند توسط مادر تألیف عباس زراعت(۱۳۸۳).
معافیت پدر و جد پدری از مجازات قصاص به دلیل قتل فرزند ربطی به حقوق اسلام ندارد بلکه یک حکم عرفی است که از گذشتههای دور نزد همهی اقوام و ملل وجود داشته است. زیرا پدر و جد پدری که معمولاً ریاست خانواده و طایفه را به عهدهدارند دارای احترام هستند.
۶- بررسی مبانی فقهی مجازات قتل عمد، فصلنامهی کانون وکلا تألیف:احسان الله پیرداده بیرانوند(۱۳۷۷).
قصد قتل با چیزی که به ندرت کشنده است به منزلهی عدم قصد است زیرا قصد قتل با آلتی که نوعاً کشنده نیست قابل جمع نیست.
۷- دیدگاههای نو در حقوق کیفری اسلام تألیف محمدحسن مرعشی(۱۳۷۳).
در تعریف قصاص میتوان گفت: قصاص عبارت است از استیفای اثر جنایت و بر دو قسم قصاص نفس و عضو میباشد.
۸- مقاله بررسی حقوقی قتلهای خانوادگی تألیف: حمیده رزمی(۱۳۹۱).
قتل عمدی فرزند توسط پدر مستوجب دیهی مقرر شرعی است و این مورد از موارد سقوط قصاص است و چون پدر به عنوان مجرم در موضوع مطرح است حسب موازین شرعی با موانع ارث برخورد کرده و این دیه که از پدر اخذ میشود. لذا چون این عمل پدر نظم عمومی جامعه را بر هم زده و بیم تجری او بر دیگر افراد جامعه وجود دارد به حبس تعزیری ۳ تا ۱۰ محکوم خواهد شد.
۹-مقالهی قصاص نکردن پدر به خاطر قتل فرزند و قصاص کردن مادر تألیف حسین قانع عزآبادی(۱۳۹۰).
اسلام برای پیشگیری از وقوع قتل عمد، حکم قصاص را وضع نموده است که بسیار کارساز بوده است. البته از این حکم کلی به خاطر علل و مصالحی، مواردی استثناء شده است که یکی از این موارد آن استثناء پدری است که عمداً فرزند خود را به قتل رسانیده است.
۱۰-الحاق جد پدری و مادری به حکم معافیت پدر از قصاص در قتل عمد فرزند. مطالعهای فقهی و حقوقی. مجلهی مطالعات فقه و حقوق اسلامی، شماره ۲. دانشگاه مازندران.تألیف: قدسی، سید ابراهیم و یحیی زاده، یاسر.(۱۳۸۹).
پدر و مادر در ایجاد فرزند مشارکت دارند و فرزند پس از امتزاج نطفهی والدین تکوین یافته و به ثمر میرسد. پس اگر دلیل حکم قانون را، در این خصوص چنین امری بدانیم، بایستی مانعیت شامل مادر هم بشود. در صورتی که حسب حکم قانونی و فقه اسلامی این مانعیت صرفاً شامل پدر و جد پدری است.
۱۱- مقالهی پژوهشی فقهی در مسئله قصاص مادر در قتل فرزند تألیف: محمدحسن حائری و مرتضی مرادی گلستانی(۱۳۹۱).
در صورتی که پدر به عنوان محارب فسادگر و در حین محاربه فرزندش را به قتل رساند، قاعدهی مذکور شامل او نمیشود و پدر به عنوان محارب و بر اساس مجازات مقرر، در باب محکوم به اعدام خواهد شد.
۱-۷-روش پژوهش
مجموعهی حاضر پژوهشی است فقهی – حقوقی، با توجه به نظری بودن پژوهش نوع روش تحقیق بر طبق استانداردها و موازین تحقیق نظری میباشد و
دیگر سایت ها :
[یکشنبه 1399-02-21] [ 03:35:00 ق.ظ ]
|