قانون جرایم رایانهای-پایان نامه جرم در فضای مجازی |
![]() |
قانون جرایم رایانهای-پایان نامه جرم در فضای مجازی
جعل رایانهای در قانون جرایم رایانهای
در ماده 6 قانون جرایم رایانهای بیان شده « هر کس به طور غیر مجاز مرتکب اعمال زیر شود جاعل محسوب و به ___ از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا یکصد میلوین ریال، یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
الف) تغییر یا ایجاد دادههای قابل استناد یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده به آنها .
ب – تغییر دادهها یا علائم موجود در کارتهای حافظه یا قابل پردازش در سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا تراشهها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه دادهها یا علائم به آنها .
در این ماده کلمه قصد مجرمانه مستتر بوده و شخص جاعل باید با قصد دادهها را قلب نماید و آنها را خلاف آنچه که هست یا تغییر دهد یا به گونهای نشان دهد که از این طریق بخواهد منفعتی را که حقش نیست کسب کند و یا ضرری که برای اوست از خود دفع کند.
لذا قصد تقلب بنیان جعل است و جعل با آن شکل میگیرد و در این ماده دادههای که قابل استناد و معتبر را قانونگذار مورد حمایت قرار داده که در هر مرجعی اعم از رسمی به آنها استناد کرد و به عنوان دادههای صحیح مورد توجه قرار داده و همچنین قانونگذار در قسمت دوم ماده انوع مختلف تقلب یعنی قلب کردن دادهها را بیان نموده که در واقع این موارد تشکیل دهنده عنصر مادی جعل رایانه محسوب میشوند تقلب ممکن است با ایجاد دادههای جدید باشد، ممکن است ایجاد دادهها به صورت جزیی باشد یعنی ما دادههایی کلی دارم و در بطن و به همراه آن دادههای جدید ایجاد میکنیم یا اینکه ایجاد دادههای کلی باشد یعنی دست به ایجاد دادههای میزنیم که در گذشته وجود نداشته که این دادهها مستقل بوده و به همراه دادههای دیگر نمیآیند که قانونگذار در ماده 7 قانون جرایم رایانهای استفاده از این دادهها را با علم به مجعول بودن قابل مجازات و جرم تلقی نمود.
مبحث دوم) جاسوسی در فضای مجازی
یکی از مصادیق جرایم علیه امنیت که دارای سابقه تاریخی میباشد جرم جاسوسی است. که در هر زمانی متناسب با آن دوران مصادیق آن به تناسب زمان تغییر پیدا مینماید.
در گذشته جهت جرم جاسوسی شخص وارد کشورها یا مکانهای دیگری میگردید و با کسب اخبار، اطلاعات و خبر و یا تهیه اسناد اقدام به جاسوسی مینمود ولی امروزه با گسترش رایانه و تبادل اطلاعات در فضای مجازی شخص بدون نیاز به چنین اقداماتی به راحتی میتواند با دسترسی به اسناد مکاتبات محرمانه و یا اقدام به شنود مکالمات افراد و شخصیتهای سیاسی، نظام اقدام به جاسوسی نماید، جاسوسی در فضای مجازی (جاسوسی) رایانهای همانند جاسوسی کلاسیک، ناظر بر کسب اسرار حرفهای، تجاری، اقتصادی،
سیاسی و نظامی و افشاء انتقال و استفاده از اسرار است که عمدتاً در محیطی غیر ملموس صورت میگیرد، لذا همین تغییر روش باعث شد که خیلی از کشورها اقدام به جرم انگاری جاسوسی در فضای سایبر نمایند و با توجه به اهمیت آن، شورای اروپا در هنگام تصویب توصیه نامه 9 (89) R مصوب 1989 خود جرم جاسوسی رایانهای را تعریف و به کشورها توصیه نمود چنانچه تمایل به جرم انگاری آن را دارند از تعریف موجود استفاده نمایند. پیش از تصویب قانون جرایم رایانهای فقط در قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح به برخی از مصادیق جرم جاسوسی رایانهای اشاره شده بود و بعدها با توجه به تغییر شیوههای جاسوسی و اقدامات جاسوسان در فضای مجازی قانونگذار در قانون جرایم رایانهای یک مبحث به این جرم اختصاص داده شد.
از آنجا که پیش از تصویب قانون جرایم رایانهای در ماده 131 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح، برخی از مصادیق جاسوسی از طریق رایانه جرم انگاری شده بود صرفاً برای افراد نظامی بود و همچنان خلع قانونی این موضوع وجود داشت تا این که در سال 1388 با تصویب قانون جرایم رایانهای جرم جاسوسی رایانهای در فضای مجازی در موارد 3 تا 5 این قانون جرم انگاری شده و با تصویب این مواد از قانون جرایم رایانهای مصور 5/3/1388 به نظر میرسد ماده 131 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح نیز منسوخ گردیده چرا که در ماده 26 قانون جرایم رایانهای به صراحت از اینکه نیروهای مسلح مشمول این قانون بوده را نامه برد. ماده 26 بیان مینماید: « در موارد زیر، حسب مورد مرتکب به بیش از دو سوم حداکثر یک یا دو مجازات مقرر محکوم خواهد شد:
الف – هر یک از کارمندان ادارهها و سازمانها یا شوراها و یا شهرداریها و مؤسسهها و شرکتهای دولتی یا وابسته به دولت یا نهادهای انقلابی و بنیادها و مؤسسههایی که زیر نظر ولی فقیه اداره میشوند و یا دارندگان پایهی قضایی و بطور کلی اعضاء و کارکنان قوای سه گانه و همچینین نیروهای مسلح و مأموران به خدمات عمومی اعم از رسمی و غیر رسمی به مناسبت انجام وظیفه مرتکب جرم رایانهای شده باشد.
ب – … » و همچنین در ماده 30 همان قانون تأکید، بر ایجاد شعبی در دادگاههای نظامی نموده که دلالت بر نسخ آن ماده (131 قانون جرایم نیروهای مسلح) دارد. لذا با توجه به شرح فوق ارکان جرم جاسوسی رایانهای را مورد بررسی قرار میدهیم.
لینک جزییات بیشتر و دانلود این پایان نامه:
[یکشنبه 1398-07-28] [ 06:33:00 ب.ظ ]
|