نیازهای فرهنگی جامعه/،پایان نامه گسترش پیاده راه ها |
نیازهای فرهنگی جامعه/،پایان نامه گسترش پیاده راه ها
پاسخگویی به نیازهای فرهنگی جامعه
این پاسخگویی زمانی میسر خواهد بود که انتظار افراد از فضا مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال، در گذشته فضاهای عمومی جهت انجام فعالیتهایی برای برپایی مراسم آئینی (ملی – مذهبی) و تجمعات خاص صورت میگرفته است و به این ترتیب فضاها و مکانها دارای صبغهای معنوی و روحانی بودند. این در حالی است که فضاهای عمومی امروز اکثراً به منظور تفریح، وقت گذرانی و شادمانیهای کاذب ایجاد میشوند. این موضوع، موضوع بنیادینی است که غفلت از آن تبعات منفی متعددی را برای جامعه در پی خواهد داشت. اصلیترین تبعات مغفول نهادن این موضوع دگرگونی و شبیه شدن بافت، سیما و سازمان فضایی شهرها به فضای بیگانه و همچنین تغییر در شیوه زیست میباشد. امروزه به دلایلی از قبیل به اسارت ماشین درآمدن انسان و به جهت تغییر در شیوهی زیست و در معماری و از همه مهمتر به دلیل تغییر نگرش به حیات و برای جوامعی به جهت تقلید از الگوهای غربی نوع فضای مورد نیاز، نوع تعریف از اوقات فراغت و گذران آن، و به طور کلی شیوهی زیست انسان تغیر نموده است. به عنوان مثال در گذشته خانه و طبیعت در ارتباط هم بودند و نیاز افراد به طبیعت را برطرف میکرد اما امروزه افراد نیاز به رفتن پارک دارند.
2-6-10- تقویت حس وحدت در جامعه
اصلی ترین عامل دوام و پایداری هر امت و جامعه و ملت و تمدنی وجود وحدت آحاد آنهاست. اهم موضوعاتی که میتوانند به عنوان تأثیرات فضای شهری بر ایجاد و تقویت حس وحدت در جامعه منجر شود عبارتند از:
احساس هویت جمعی، احساس تعلق به مکان و امکان تماس رو در رو بین افراد جامعه
– حضور انسان
حضور انسان یکی از معیارهای مطلوبیت فضاست.
– دلپذیری
دلپذیری که به همراه زیبایی و جاذبه و سایر ویژگیها میتواند ضمن دعوت مردم به حضور در فضا پاسخگویی نیازهای آنان نیز باشد. برای دلپذیری یک فضا ویژگیهایی وجود دارد، اصلیترین آنها که در واقع تعریفی برای دلپذیری است عبارت است از:
تطابق ویژگیهای ذهنی و عینی انسان در مورد فضا یا آن چیز است. به عبارت دیگر، میزان تطبیق انتظاراتی که هر کس از یک فضا دارد، با وضع موجود (به بیان دیگر پاسخگویی و تطبیق ویژگیهای فضا با انتظارات انسان) میزان دلپذیری فضا را تعیین خواهد کرد.
– پیاده مداری
موضوعی است که با ماهیت فضای شهری که حضور انسان را را طلب میکند و با تعاملات اجتماعی و برپایی آیینها و مراسم و زندگی جمعی رابطه دارد. هر شهری ویژگی خاص خود را دارد به همین دلیل به برخی از نکات بحث پیاده مداری اشاره میشود.
– یکی از بهترین حالتها آن است که عملکردهای پیرامون یک فضای شهری پیاده، مجموعهای از
عملکردهای مورد نیاز و مورد مراجعهی مردم باشند.
– شبکه ای مرتبط و هماهنگ از فضاهای پیاده مدار میتواند به انحاء مختلف مطلوبیت محدودهی وسیعی از شهر را افزایش دهد.
– وجود خدمات متناسب و مورد نیاز مراجعین در حاشیه پیرامونی فضا.
اصل قرار دادن انسان (مراجعین) و نیازهای او، در مقابل اصل قرار دادن خواستههای صاحبان و مالکان عملکردهای مجاور فضای پیاده.
– ارتباط قرار دادن بین فضاهای شهری (فضاهای باز و عمومی) و فضاهای طبیعی (سواحل، مسیرهای دسترسی به جنگلها، کنارهها و کوهها) (موسوی، 1392، 171-157)
2-7- کیفیت فضاهای شهری
تاکنون معیارها و عوامل متفاوتی برای بررسی کیفیت فضاهای شهری بیان گردیدهاند که میتوان آنها را در غالب شش دسته مؤلفه؛ کالبدی، ادراکی یا معنایی، مولفه اجتماعی، مولفه بصری، مولفه عملکردی و مولفه زمانی بررسی نمودCarmona et.al,2003, 61-210) ).
مبنی بر نظرات متفاوت میتوان شاخصهای گوناگونی را در کیفیت فضاهای شهری و ارزیابی کیفیت آنها موثر دانست. بر اساس مطالعهای که توسط موسسه پی پی اس بر روی بیش از هزار فضای عمومی شهری که در کشور های مختلف جهان انجام داده شد، مطالعه کنندگان به این نتیجه رسیدند که چهار عامل اساسی دسترسی و به هم پیوستگی، آسایش منظر، استفادهها و فعالیتها و اجتماع
[یکشنبه 1398-07-28] [ 02:42:00 ق.ظ ]
|