پایان نامه ارزیابی اقتصادی بهکارگیری انرژی جزر و مد خلیجفارس در تولید برق |
دیگر، باعث شده که توجه بشر به استفاده از سوختهای غیر فسیلی معطوف گردد. سوختهای فسیلی، منبع اصلی تأمین انرژی موردنیاز جهان، بهسرعت درحال کاهش بوده و اثرات جانبی بر روی سیستم زیستمحیطی از نگرانیهای عمده به شمار میرود. استفاده از انرژی تجدیدپذیر، برای رویارویی با چالشهای آینده است.
نرژی جزر و مد یکی از قدیمیترین شکلهای انرژی است. تاکنون چندین نیروگاه جزر و مدی در کشورهای مختلف دنیا ساختهشده است که بزرگترین و معروفترین نیروگاه جزر و مدی در شمال غربی فرانسه بنام لارنس، خلیج سورن در جنوب غربی انگلستان و خلیج فاندی در شرق کانادا که دامنه کشند آن از ۱۷ متر تجاوز میکند واقعشده است. پتانسیل بالای این مناطق برای تولید انرژی الکتریکی، مناسب و دستاوردهای زیستمحیطی و اقتصاد کلان را به همراه خواهد داشت (کوائیک[۲]، ۲۰۰۴). جذب انرژی مفید از اقیانوسها، دریاها و رودخانهها بهعنوان یکی از پاکیزهترین منابع بکر به جهان معرفی گردیده است. بحران انرژی در دهه ۱۹۷۰ میلادی، فکر دانشمندان را بهسوی منابع انرژی مستقل از سوخت فسیلی کشانده که از آن جمله استفاده از انرژی پایانناپذیر نهفته در دریاها است.
ازنظر اقتصادی، هزینههای بهرهبرداری از انرژی جزر و مد شامل هزینههای سرمایهگذاری اولیه و بهره برداری خواهد بود. هزینه سرمایهگذاری برای اینگونه طرحها نسبت به خروجی قابلاستفاده، در مقایسه با سایر نیروگاهها با سوخت فسیلی بالاتر است لذا ازآنجاکه عوامل شناختهشده و ناشناخته زیادی در این عرصه وجود دارد مطالعات پایهای در این عرصه باید توجیه اقتصادی داشته باشد. (حسین زاده، حسین زاده،۱۳۹۱)
ایران از نظر انرژیهای تجدیدپذیر با توجه به موقعیت اقلیمی خاص خود، از پتانسیل بسیار بالایی در این زمینه برخوردار است. از سوی دیگر نیروهای بومی و توانمند تخصصی داخلی خوبی در ایران وجود دارد که امکان استفاده از این انرژیها را با حداقل نیاز به خارج قابل توسعه میکند، اما تاکنون آنگونه که شایسته این پتانسیل و توانایی توسعهای کشور بوده عمل نشده و باوجود گذشت چند دهه فعالیت در زمینه انرژیهای نو در ایران، هنوز جایگاه مناسبی در این زمینه حتی در منطقه خاورمیانه به دست نیاورده است. که این امر عمدتاً به برنامهریزی پراکنده، هدفگذاری نامناسب و نیز عدم بهرهگیری مناسب از نیروهای بومی متخصص، مربوط بوده است. لذا با توجه به اهمیت موضوع، در این تحقیق میزان انرژی قابل استحصال از جزر و مد آبهای خلیجفارس را مورد بررسی قرار میگیرد، با توجه به هزینه های سرمایهگذاری و عملیاتی، برای کاربرد این انرژی در زمینه تولید برق به ارزیابی اقتصادی این موضوع پرداخته میشود.
-۳-۱ پرسشهای تحقیق
آیا خلیجفارس پتانسیل قابلتوجهی از منبع انرژی جزر و مد دارد؟
از انرژی جزر و مد چه میزان برق قابل استحصال است؟
آیا استفاده از انرژی جزر و مد در خلیجفارس برای تولید برق دارای توجیه اقتصادی خواهد بود؟
۱-۴- فرضیه تحقیق
در این تحقیق فرضیه ای وجود ندارد و به سؤالات تحقیق بر اساس روش های ارزیابی طرح پاسخ داده خواهد شد.
۱-۵- اهداف تحقیق
اندازهگیری پتانسیل انرژی جزر و مد در خلیجفارس
بررسی توجیه اقتصادی استفاده از انرژی جزر و مد برای تولید برق در نواحی جنوب کشور در خلیجفارس
۱-۶- روش تحقیق
روش تحقیق در این مطالعه بر اساس ماهیت از نوع توصیفی است. اندازهگیری جزر و مد در سواحل جنوبی ایران امری ناشناخته است و برای این منظور روشهای محاسباتی متفاوتی از طریق نرمافزارهای مختلف وجود دارد. در این تحقیق مقادیر انرژی پتانسیل جزر و مد برحسب کیلو واتساعت بر مترمربع در یک دوره زمانی جزر و مدی محاسبه میشود که با توجه به الگوی کشند و تعداد ساعات یک سیکل جزر و مد به دست میآید. این الگو بر اساس مؤلفهها و فازهای اصلی جزر و مد و سپس با بهره گرفتن از دامنه مؤلفهها محاسبه میشود. میزان انرژی متأثر از این الگوی کشند است و درنهایت ۶۰ درصد انرژی بهدستآمده بهعنوان انرژی قابل استحصال در نظر گرفته میشود.
۱-۶-۱– روش و ابزار گردآوری اطلاعات
اطلاعات در این تحقیق از روش کتابخانهای از سایت آژانس بینالمللی انرژی، مرکز آمار ایران، بانک مرکزی و همچنین با همکاری سازمان نقشهبرداری کشور و سازمان بنادر و دریانوردی جمعآوری شده است.
۱-۶-۲- روش تجزیه تحلیل دادهها
دیگر سایت ها :
[یکشنبه 1399-02-21] [ 03:01:00 ق.ظ ]
|