پایان نامه پیشایندهای ارتقای سطح معنویت سازمانی مبتنی بر ارزشهای اسلامی |
است، اما آنچه نتوانسته انجام دهد، پیشبرد اخلاق بشر میباشد. با توجه به خلأهای باطنی و اخلاقی در جوامع امروزی و نیز دلمشغولی همیشگی بشریت به معنای زندگی، طرح معنویت یکی از مهمترین موضوعاتی است که امروزه برای ایجاد پیوند میان ارزشهای دنیای سنتی و دنیای نوین در حوزههای مختلف قرارگرفته است. نگرش نوین کسبوکار قرن بیست و یکم تمرکز بر معنویت کارکنان در محیط کار دارد. معنویت محیط کار موضوع بسیاری از مجلات مدیریتی همچون فورچون و بیزینس ویک[۱۶] بوده است. همچنین کتابهای متعددی نیز در این زمینه نگاشته شده است. اخیرا مراکز علمی پژوهشی نیز آثار معنویت بر کسبوکار را دغدغه تحقیقات خود قرار دادهاند. سوال اساسی در خصوص اهمیت رو به رشد معنویت این است که چرا علاقه روزافزونی برای این امر ایجادشده است. یک پاسخ این است که اجتماع در زمینه های اوقات فراغت، فناوری و تضارب آرا پیشرفت کرده است، بنابراین مردم علاقه زیادی دارند که معنویت را نهتنها در زندگی شخصی بلکه در کار و دیگر سطوح زندگیشان تجربه کنند. پاسخ دیگر منفعتی است که تشویق معنویت برای سازمان متبوع در بردارد. دامنه این منافع میتواند از ارتقای سطح خلاقیت فردی تا تعهد به اهداف سازمانی گسترش یابد. (سیدجوادین و ناصر زاده،۱۳۸۴ : ناصحی فر و الماسی فرد،۱۳۸۸: رامش و دنی[۱۷]،۲۰۱۴). رگو و کنها[۱۸] معتقدند با بهبود و تقویت جو معنوی در سازمان مدیران میتوانند تعهد سازمانی و به دنبال آن، عملکرد فردی و سازمانی را ارتقا دهند(رگو و کنها،۲۰۰۸: دهلر و آن ولش[۱۹]،۲۰۱۵). بنابراین برای داشتن منابع انسانی کارآمد و توانا که منافع بسیار زیادی برای سازمانها در بردارد احتیاج به محیطی داریم که آرامش روحی و روانی را برای آنها به همراه داشته باشد دنیاگرایی نمیتواند آرامش لازم را برای کارکنان فراهم کند(عطافر و همکاران،۱۳۹۲). اینجاست که معنویت اهمیت پیدا میکند؛ البته معنویتی که خدایی باشد نه اینکه بر دنیاگرایی مبتنی باشد. بین ادیان الهی، اسلام بهعنوان کاملترین مسلک آسمانی، که برای همیشه بشریت طراحیشده است درخشش و نفوذ فوقالعادهای دارد و معنویت الهی در تمام آن به چشم میخورد. یکی از مواردی که میتواند به موفقیت سازمانهای اسلامی کمک شایانی کند، توجه به آموزههای اسلامی است که در اینبین توجه به معنویت اسلامی ضروری است. سازمانهای کشورمان توجه زیادی به مسائل اسلامی در سازمان نمیکنند. بااینکه بارها مقام معظم رهبری تاکید کردهاند که سازمانهای داخلی به سمت مبانی دینی و اسلامی روی بیاورند و توجه به مقوله معنویت را نیاز اساسی سازمانها در عصر حاضر بدانند. بنابراین اگر در سازمانها بحث معنویت بر اساس آموزههای دین مبین اسلام بهطورجدی در عمل اجرا شود، زمینه های ارتقا و بهبود عملکرد سازمانی توسط کارکنان فراهم میشود.
با توجه به مطالب مذکور و ظرفیت فوقالعاده اسلام برای معنویت ورزی به نظر میرسد استعداد جامعه ایرانی برای معنویت ورزی از میانگین جهانی فزونتر است و این مسئولیت پژوهشگران عرصه مدیریت را برای بهره گیری از این ابزار کمهزینه جهت تداعی مشکلات سازمانی، مضاعف می کند(مقیمی و همکاران،۱۳۸۶). ازاینرو لازم است این مفهوم در سازمان موردبحث و بررسی واقعشده و زمینه های ارتقاء آن در سطح سازمان بررسی شود.
۱-۴- اهداف
ا. شناسایی پیشایندهای موثر بر ارتقای سطح معنویت سازمانی مبتنی بر ارزشهای اسلامی
اولویتبندی پیشایندهای موثر بر ارتقای سطح معنویت سازمانی مبتنی بر ارزشهای اسلامی
ارائه راهکارهای موثر بر ارتقای سطح معنویت سازمانی مبتنی بر ارزشهای اسلامی
۱-۵- سوال های تحقیق
۱.پیشایندهای موثر بر ارتقای سطح معنویت سازمانی مبتنی بر ارزشهای اسلامی کدامند؟
اولویتبندی پیشایندهای موثر بر ارتقای سطح معنویت سازمانی مبتنی بر ارزشهای اسلامی چگونه است؟
راهکارهای موثر بر ارتقای سطح معنویت سازمانی مبتنی بر ارزشهای اسلامی کدامند؟
۱-۶- روش انجام تحقیق
تحقیق حاضر به لحاظ هدف یک تحقیق کاربردی است و با توجه به شیوه گردآوری دادهها یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد.
روش و ابزار گردآوری اطلاعات: بهمنظور گردآوری دادههای دسته دوم از مطالعات کتابخانهای و برای گردآوری دادههای دسته اول از ابزار پرسشنامه استفاده شد.
[۱] – Valiūnienė
[۲] – Ahmadi
[۳]-Jiang-lin
[۴] -Turner
[۵]-Albuquerque
[۶]-Sorakraikitikul
[۷]-Woźniak
[۸]-Claud& Zamor
[۹]-Burack
دیگر سایت ها :
[یکشنبه 1399-02-21] [ 01:06:00 ق.ظ ]
|