فصل دوم: ادبیات تحقیق.. 14
2-1-مقدمه. 15
2-2-معرفی ناحیه مورد مطالعه. 21
2-3-راندمان آبیاری در اراضی زراعی رشت… 24
2-4-بحران ها و مسائل موجود پیرامون منابع آب… 28
2-5-مدیریت منابع آب در کشاورزی.. 30
2-6-روش ها و فنون بهره برداری بهینه از آب کشاورزی.. 32
2-7-راه های افزایش بازدهی آبیاری در بخش کشاورزی.. 35
2-8-پیشینه تحقیق.. 40
2-8-1-تحقیقات انجام شده در خارج از کشور. 40
2-8-2- تحقیقات انجام شده در داخل کشور. 41
2-9-مبانی نظری.. 42
2-10-روشهای اصلاح الگوی مصرف آب کشاورزی.. 43
2-11- راهکارهای موثر در کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی.. 45
2-11-1. تغییر در شیوه آبیاری، منابع آب زیر زمینی را حفظ کنیم. 45
2-11-2- نوع آبیاری تحت فشار از سایر روش‌ها متداول‌ تر است که عبارتند از: آبیاری قطره‌ای و آبیاری بارانی. 45
2-11-3- الگوی کشت متناسب با اقلیم هر منطقه راهکاری برای توقف برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی… 47
2-11-4-استفاده از آب بازیافتی راهکاری برای کاهش فشار بر منابع آب زیرزمینی.. 49
2-12- روشهای جلوگیری از آلوده شدن منابع آب سطحی و زیرزمینی.. 51
2-13-سطح مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی در شالیزارهای شهرستان رشت… 53
2-14-بررسی جایگاه بخش آب در اقتصاد ملی.. 55
2-15-رابطه بین ویژگی های فردی کشاورزان و تمایل به مدیریت پایدار منابع آبی.. 57
فصل سوم: روش پژوهش…. 62
3-1- مقدمه. 63
3-2- نوع پژوهش…. 63
3-3- مراحل اجرای پژوهش…. 63
3-4- جامعه آماری، نمونه و روش نمونه گیری.. 64
3-5-روش جمع آوری داده ها 65
3-6- جمع آوری داده ها 65
3-6-1- اجزای پرسشنامه. 66
3-6-2- روایی پرسشنامه. 67
3-6-3- پایائی پرسشنامه. 67
3-6-4- روش نمره گذاری در ابزار سنجش…. 68
3-7- متغیرهای پژوهش…. 69
3-8- روش ها و آزمون های آماری.. 69
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها 71
4-1-مقدمه. 72
4-2- بررسی و توصیف اطلاعات مربوط به خصوصیات عمومی کشاورزان. 72
4-2-1- سن.. 72
4-2-2- تحصیلات… 74
4-2-3- تعداد افراد خانوار. 75
4-2-4- سابقه کار کشاورزی.. 76
4-2- آزمون فرضیه های پژوهش…. 77
4-2-1- فرضیه اصلی پژوهش: 77
4-2-2- فرضیه فرعی اول پژوهش: 78
4-2-3- فرضیه فرعی دوم پژوهش: 79
4-2-4- فرضیه فرعی سوم پژوهش: 80
4-3- یافته های جانبی پژوهش…. 81
4-3-1- بررسی نظرات پاسخ دهندگان با توجه به سن آن ها 81
4-3-2- بررسی نظرات پاسخ دهندگان با توجه به تحصیلات آن ها 83
4-3-3- بررسی نظرات پاسخ دهندگان با توجه به تعداد افراد خانوار. 85
4-3-4-بررسی نظرات پاسخ دهندگان با توجه به سابقه کار کشاورزی.. 86
4-3-5- رتبه بندی مولفه های عوامل مورد بررسی.. 88
فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات… 90
5-1-مقدمه. 91
5-2- خلاصه و نتیجه گیری.. 92
5-2-1- یافته ها از خصوصیات عمومی مدیران مدارس… 92
5-2-2- نتایج آزمون های آماری پژوهش…. 93
5-2-2-1- فرضیه اصلی: 93
5-2-2-2- فرضیه فرعی اول: 93
5-2-2-3- فرضیه فرعی دوم: 94
5-2-2-4- فرضیه فرعی سوم: 94
5-2-3- یافته های جانبی.. 95
5-3- محدودیت های پژوهش…. 97
5-4- پیشنهادات… 98
5-4-1- پیشنهادات کاربردی پژوهش…. 98
5-4-2- توصیه هایی برای محققین آینده 100

چکیده
آب گرانبهاترین ثروتی است که در اختیار بشر قرارگرفته، بخصوص در کشور ما که سطح وسیعی از انرا مناطق خشک و کویری دربرگرفته است. با توجه به اقلیم خشک و شکننده کشور و با درنظرگرفتن خشکسالی های اخیر اهمیت آب به عنوان یک نهاده حیاتی بیش از پیش مشخص می شود. امروزه بشر در جریان شتابان توسعه برای تامین آب با مشکلات زیادی روبرو است. این وضعیت در اقلیم های خشک کم بارش که اکوسیستم های دخیل در تامین آب شکننده تر است با وقوع خشکسالی ها و برداشت بی رویه از ذخایر آب ، برنامه ریزان را با شرایط بحرانی تر روبرو ساخته است. محدودیت منابع آبی، رشد سریع جمعیت و نیاز به تولید بیشتر، سبب شده است که بخش کشاورزی نسبت به سایر بخش های مصرف کننده آب، تقاضای بیشتری برای مصرف داشته باشد. بنابراین، مهمترین چالش بخش کشاورزی این مناطق در شرایط کنونی چگونگی تولید بیشتر غذا از آب کمتر است.نتایج نشان می دهد که بخش آب یکی از بخش های زیربنایی و اساسی کشور می باشد که می تواند بعنوان موتور رشد در اقتصاد عمل کند و باعث رشد سایر بخش ها بخصوص بخش کشاورزی و فعالیت های وابسته به آن گردد و همچنین نتایج نشان داد که رابطه معنی داری بین ویژگی های فردی کشاورزان و تمایل به مدیرت پایدار منابع آبی وجود دارد. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و به روش توصیفی و همبستگی بوده و از تکنیک تحلیل عاملی استفاده کرده است. این تحقیق به شیوه اسنادی و میدانی و با استفاده از پرسشنامه برای تعیین عوامل موثر بر مدیریت پایدار منابع آب زراعی در شالیزارهای شهرستان رشت انجام شده است. جامعه آماری در این تحقیق تمامی مدیران ، کارشناسان و صاحبنظران بخش برای دانلود متن کامل پایان نامه ها اینجا کلیک کنیدکشاورزی شهر رشت بوده اند. پس از مطالعه کتابخانه ای و میدانی، اطلاعات جمع آوری و سپس اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نرم افزار Excell نیز برای ثبت داده ها استفاده گردیده است.
1-1- مقدمه
گسترش نفوس و جمعیت در سطح کشور از یک طرف و تلاش بی وفقه در جهت رهایی از وابستگی به سیاست درآمد تک محصولی نفت از طرف دیگر، تمامی افکار را متوجه رشد بخش کشاورزی نموده است. ما اگر روزی دنبال افزایش سطوح زیر کشت آبی بودیم ، امروزه به جهت جوابگویی به این مسائل باید همزمان دنبال افزایش عملکرد در واحد سطح باشیم و این کار میسر نیست مگر با کاربرد مدیریت صحیح در برنامه های آب و آبیاری . در بیشتر محافل عمومی بحث کمبود آب و عدم دسترسی به منابع آبی را دلیل رکود کاری در تولیدات این بخش عنوان می کنند، در حالی که اندکی تعمق و تفحص روشن می سازد که مشکل آب و آبیاری را در جای دیگر باید جستجو نمود.
نبودن مدیریت صحیح و اتخاذ شیوه ها و روشهای نامطلوب سبب گردیده که از منابع آبی نتوانیم استفاده بهینه و مطلوب نماییم، لذا 75 درصد از آبهای قابل دستس در امر کشاورزی به هدر می رود.
این رقم نشان می دهد که بدون دسترسی به منابع جدید آب اگر با مدیریتی صحیح، راه های هدر رفت آب را سد و کنترل نماییم و راندمان آبیاری را بدین ترتیب افزایش دهیم، به مثابه آن است که ما سطح کشت آبی خود را بین سه تا چهار برابر افزایش داده ایم (کشاورز، ع. و صادق زاده، ک. 1380)
امروزه آخرین آمار نشان می دهد که با آبهای موجود، حدود 32 درصد از اراضی کشور تحت رژیم آبیاری است (غلامرضا زهتابیان،1372).
اما چرا در این کار موفق هستیم بحثی است که در این مقاله به ذکر مختصری از این سوء مدیریت و یا مدیریت نامطلوب در زمینه های مختلف آب و آبیاری اشاره خواهیم نمود و در نهایت نشان خواهیم داد که نابسامانی در این بخش سبب گردیده که نتوانیم استعدادهای نهفته و بالقوه امکانات موجود آب و آبیاری را به امکانات بالفعل تبدیل کنیم و از آب به گونه مطلوب و بهینه استفاده کنیم، در حالی که بیشتر اوقات علت نارساییهای کشاورزی در سطح کشور ناشی از کمبود آب گزارش می گردد، واقعیت امر نشانگر این است که کشور ما از کمبود آب رنج نمی برد و در خشکترین مناطق نیز بررسیها نشان می دهد که بارندگیها و امکانات ابی د حدی است که اگر با مدیریت صحیح،کنترل، هدایت، استحصال و بهره برداری شود گام بلندی در خودکفایی کشور برداشته است.
کشاورزی در برگیرنده مجموعه‌ای از فعالیت‌های اقتصادی می‌باشد که هدف از آن، تهیه نیازهای غذایی جامعه و تولید مواد اولیه کشاورزی برای دیگر بخش‌های تولیدی از جمله صنعت است. رشد جمعیت و نیاز به افزایش تولیدات کشاورزی جهت برآوردن نیازهای غذایی و همچنین مواد اولیه مورد نیاز صنعت، لزوم توجه روزافزون به بخش کشاورزی و رفع مشکلات آن را بیش از پیش آشکار می‌نماید.در همین راستا اهمیت استفاده از منابع آب در توسعه اقتصادی و منطقه‌ای نیاز به تاکید بیشتری دارد. نیاز فزاینده به آب که ناشی از توسعه کشاورزی است ممکن است از طریق بهره‌برداری فشرده و گسترده از منابع موجود تامین گردد. استفاده فشرده مربوط به مواردی از قبیل آبیاری در سطح کوچک یا به وسیله چاه‌هاست. حال آن که استفاده گسترده، جنبه‌های منطقه‌ای آبیاری مانند آبیاری کانالی را شامل می‌شود. زراعت در زمین خشک و بدون انجام آبیاری، عملی مخاطره‌آمیز و غیراقتصادی است و در این چنین شرایطی در دسترس بودن آب تنها عامل جبران‌کننده بوده و استقرار کشاورزی پررونق با بهره‌برداری از منابع آب، آغاز می‌شود. ذخیره مطمئن و منظم آب کشاورزی نشات گرفته از آب سطحی و زیرزمینی بعد اصلی و اساسی است که برنامه‌ریزی آتی آبیاری بدان بستگی داشته و امر آبیاری در مناطقی که کمبود یا عدم وجود جریان سطحی وجود دارد، اهمیت آبهای زیرزمینی در رشد و توسعه کشاورزی که رشد اقتصادی ناحیه را به دنبال دارد، بسیار مهم می‌باشد (جاسبرسینگ، 159:1999- 158).
1-2- بیان مسئله
با توجه به رشد سریع جمعیت جهان، افزایش تقاضا برای غذا، تأمین نیازهای تغذیه ای جمعیت رو به رشد آینده و دسترسی به غذای کافی، توسعه کشاورزی و تکنولوژی آن بایستی از

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت